Atskats uz piketu Starptautiskajā dienā pret homofobiju un transfobiju

30.05.2019 13:59
Protests
Fotogrāfijas autre: Tīna Blūma

17. maijā, Starptautiskajā dienā pret homofobiju un transfobiju, “Protests” rīkoja piketu pie Saeimas, kurā vērsa uzmanību uz LGBT+ cilvēku tiesībām Latvijā. Kā ziņoja portāls Delfi, akcijā piedalījās ap 70 cilvēku. Bija patiešām pozitīva solidaritātes sajūta, lieku reizi atgādinot par mazaizsargātas grupas tiesībām.

Taču esam saskārušies ar nelielu, tomēr kritiku, tādēļ vēlamies pastāstīt, kas patiesībā notika — caur mūsu, nevis aizspriedumainajām acīm.

Protesta laikā bija nelielas pretpiketa iezīmes — divi cilvēki no nenozīmīgām konservatīvo radikāļu organizācijām stāvēja nomaļus ar saviem plakātiem, bet kāds cilvēks no sīkpartijas, kura vēlēšanās neieguva pat pusprocentu, ar kameru uzbāzīgi mēģināja noskaidrot, kā cilvēkiem, kuriem nebūs bērnu, var būt tiesības — vismaz tā no viņa varēja saprast. Vēlāk viņš savu video publicēja, izgriezdams vietu, kurā kliedz uz vienu no pasākuma organizatoriem, bet atstādams to, kur pēcāk mēs ar viņu atteicāmies turpināt sarunu.

Pēc tam internetā nokļuva maldīga informācija, kuru izplatīja margināli homofobiski grupējumi. Viena no tām — tika izmantoti bērni. Lai gan uztraukušies aizspriedumaiņi kādā no internetā klīstošajām bildēm par bērnu uzdevuši pat kādu maza auguma 29 gadus vecu sievieti, tomēr skaidrs, ka uz piketu patiešām bija ieradušies nepilngadīgie — galu galā pasākumu organizēja jaunatnes organizācija. Taču pretēji kāda komentētāja apgalvojumam, ar autobusu no bērnu namiem viņi atvesti nebija. Bet paldies, ka sasmīdinājāt pasākuma organizatorus!

Tas skats, kas mums pavērās, bija pavisam cits. Uz piketu bija ieradušies arī nepilngadīgie, lai aizstāvētu savas tiesības. Viņi to darīja par spīti tam, ar kādu neiecietību viņi var saskarties. Un mēs redzējām pusaudžus, kas stāvēja nomaļus un bija paslēpušies, lai nenonāktu fotogrāfijās, acīmredzot baidoties, ka viņus kāds pēc tam atpazīs. Šīs bailes ir iedvesusi mūsu sabiedrības un valsts aparāta aizspriedumainība, kas ir tieši tas, pret ko mēs protestējām. Sakām vēlreiz paldies ikkatram, kas bija pietiekami drosmīgs, lai ierastos — gan LGBT+ cilvēkiem, gan citiem, kam rūp cilvēktiesības.

Vēl kāda maldīga informācija, kuru manījām, — akciju esot rīkojusi partija “Progresīvie”. Jā, no šī politiskā spēka bija ieradušies vairāki cilvēki, tajā skaitā partijas nu jau bijušais priekšsēdētājs Roberts Putnis, par ko arī sakām paldies. Tāpat bija ieradies un ar runu uzstājās Jauniešu Saeimas priekšsēdētājs Kirils Ķirsis, kuram arī paldies par iesaistīšanos un atbalstu. Tomēr ne “Progresīvie”, ne Jauniešu Saeima un pat ne Soross nebija piketa organizators.

Protams, skumji, ka vēl joprojām ir cilvēki, kas LGBT+ tiesības pielīdzina pedofilijai un uzskata, ka mēs to sludinājām. Tas liecina par cilvēku pilnīgu neizpratni par to, ko nozīmē piekrišana jeb consent attiecībās, un to, kas vispār ir LGBT+ kopiena.

Tāpat šokē cilvēku liekulība, vienā brīdī runājot par to, cik ļoti viņiem rūp bērni, un otrā brīdī izsakot draudus viņu dzīvībai par savu tiesību aizstāvību, — tas ir tas, kas bija vērojams komentāros internetā.

Vēlreiz paldies visiem, kam rūp brīvība, kas ieradās, kas atbalsta, un turpinām pastāvēt par cilvēku tiesībām un brīvu, laimīgu un pārticīgu dzīvi! Lai mums izdodas!