Solidaritātes diena ar Baltkrievijas tautu

07.02.2021 19:01
Selma Levrence

Solidaritāte ar Baltkrievijas tautu

Jau pusgadu Baltkrievijas tauta aktīvi cīnās par savām tiesībām dzīvot brīvā un demokrātiskā valstī.
Cilvēki Baltkrievijā cīnās par lietām, kas mums bieži vien šķiet pašsaprotamas – vārda un pulcēšanās brīvība, demokrātiskas vēlēšanas un tiesības lemt pašiem par savu likteni.

Mums, jauniešiem, kas uzauguši brīvā Latvijā, ir grūti aptvert, ka mūsu vecuma jaunieši tepat kaimiņvalstī ir pakļauti brutāla, necilvēcīga režīma izpausmēm un var nonākt cietumā, tikt spīdzināti vai pat nogalināti, jo iestājas par demokrātiju.

Šobrīd Baltkrievijā ir vismaz 220 politieslodzīto un šobrīd Baltkrievijas varas iestādes ir uzsākušas aptuveni 1000 krimināllietu, kas saistītas ar prezidenta vēlēšanām un protestiem pret to rezultātu viltošanu.
Vismaz 873 cilvēki janvārī tika aizturēti par piedalīšanos protesta akcijās un 489 cilvēkiem ir piemērots administratīvais sods.

Vairāki cilvēktiesību aktīvisti ir aizturēti un atrodas ieslodzījumā. Lukašenko režīms kļūst arvien represīvāks un cilvēktiesību krīze Baltkrievijā – arvien smagāka.

Mēs nedrīkstam klusēt.

Tagad vairāk nekā jebkad ir svarīgi turpināt pievērst uzmanību notiekošajam Baltkrievijā. Aicinām Latviju un Eiropas Savienību pastiprināt sankcijas pret Lukašenko režīmu un sniegt atbalstu Baltkrievijas drosmīgajai pilsoniskajai sabiedrībai un cilvēktiesību cīnītājiem!

Lai dzīvo Baltkrievija!
Жыве Беларусь!