"Protests" atbalsta EP rezolūciju par nosodījuma izteikšanu Polijai

24.11.2019 21:15
Anna Norvele

Sekss nav nekas slikts. Informācijas liegšana par to ir. 

Jaunatnes organizācija “Protests” atbalsta Eiropas Parlamenta rezolūciju par nosodījuma izteikšanu seksuālās izglītības kriminalizēšanai Polijā. Mēs esam nepatīkami pārsteigti par Latvijas Eiropas parlamenta deputātu Roberta Zīles (NA) un Daces Melbārdes (NA) rīcību, 14. novembra sēdē balsojot pret šo rezulūciju. Šis balsojums seko abu deputātu 24. oktobra izvēlei atturēties, balsojot par rezolūciju, kas nosoda Ugandas ētikas ministra Saimona Lokodo (Simon Lokodo) homofobisko retoriku un neseno mēģinājumu ieviest nāvessodu par homoseksualitāti. Mūs uztrauc Roberta Zīles un Daces Melbārdes balsojumi, kas sliecas galēji labējā virzienā un rada jautājumus par abu deputātu ideoloģisko pārliecību. Ļoti ceram, ka viņi publiski paskaidros savu izvēli. 

14. novembrī pieņemtā Eiropas Parlamenta rezolūcija attiecas uz Polijā ierosinātajiem grozījumiem likumā par pedofīlijas novēršanu un apkarošanu. Iespējamie grozījumi paredz sodīt skolotājus, kas jebkādā veidā informē jauniešus par seksualitāti, ar cietumsodu līdz trim gadiem, un ir iesniegti priekšlikumi palielināt šo sodu līdz pieciem gadiem. 

Šos grozījumus nosoda vairākas starptautiskās organizācijas, ieskaitot Amnesty International, kas tos apraksta kā “ārkārtīgi neskaidri un plaši” definētus. Šī neskaidrība paver iespējas ideoloģisko pretinieku vajāšanai un iebiedēšanai. Amnesty International Polijas direktore Draginja Nadaždina (Draginja Nadazdin) norāda, ka, ja grozījumus pieņems, tie atstās efektu ne tikai uz skolotājiem, bet arī aktīvistiem un pat vecākiem, radīs baiļu sajūtu un riskus jauniešiem, kā arī mazinās zināšanas par piekrišanu, veselīgām attiecībām, drošību, izsargāšanos no HIV, STS un grūtniecības. Polijā, kur aborts ir atļauts vienīgi atsevišķos gadījumos, kvalitatīva seksuālā izglītība un sabiedrības informētība par izsargāšanos ir īpaši svarīga, lai novērstu ārkārtīgi bīstamus, nelegālus abortus ārpus medicīnas iestādēm, negribētu bērnu radīšanu un pusaudžu grūtniecību. 

Tāpat šīs organizācijas norāda, ka šie likuma grozījumi un ar to saistītā propaganda ir balstīti homofobijā, kas Polijā joprojām ir izplatīta un kas īpaši raksturīga izteikti labējiem politiskajiem spēkiem kā PiS partijai. Viņu retorikā LGBTQ+ kopiena un liberāli noskaņotie politiskie oponenti tiek vienādoti as pedofīliju, un PiS atbalstītāji izplata sazvērestības teorijas un viltus ziņas par “LGBTQ+ propagandu” skolās un bērnudārzos. Zīmīgi, ka šie likuma grozījumi ierosināti “pedofīlijas apkarošanas” vārdā, tādējādi slēpti apvainojot politiskos oponentus pedofīlijā vai tās atbalstīšanā. Šie apvainojumi ir nepamatoti un kalpo vienīgi politisko oponentu, kā arī LGBTQ+ kopienas demonizēšanai. 

Pētījumi un pasaules pieredze parāda, ka seksuālā izglītība skolās mazina bērnu un jauniešu risku tikt pakļautiem seksuālai vardarbībai. Izpratne par savu ķermeni un piekrišanas nozīmi veicina spēju atpazīt riska situācijas un atbilstoši reaģēt. Tāpat kvalitatīva seksuālā izglītība sniedz zināšanas par to, kur meklēt palīdzību un kā pasargāt sevi un apkārtējos no seksuālas uzmākšanās un vardarbības dažādās vidēs, piemēram, internetā vai iepazīšanās aplikācijās. Šie grozījumi nepasargās jauniešus, bet pakļaus viņus lielākam riskam, īpaši tos, kas ir mazāk aizsargāti - no nelabvēlīgām ğimenēm, bez piekļuves kvalitatīviem interneta resursiem citās valodās vai  pieder LGBTQ+ kopienai. 

Ceram, ka Polijas parlaments noraidīs šos likuma grozījumus, un izsakām savu atbalstu Polijas aktīvistiem un politiķiem, Eiropas Parlamentam un starptautiskajām organizācijām, kas iestājas pret tiem.