Vakcīnu nacionālisms - visas pasaules problēma

28.04.2021 13:12
Klāvs Veseļuns

 

Problēmas ar sabiedrības vakcināciju pašlaik dominē Latvijas mediju telpā, tomēr šī krīze arī izteikti izceļ nevienlīdzību starp attīstītajām un attīstības valstīm, kas ir tiešs pierādījums pašreizējas ekonomiskās kārtības neefektivitātei un neizdevīgumam. Diemžēl, attīstītās valstis turpina darboties multinacionālo farmācijas korporāciju interesēs, nepiekrītot vakcīnu patentu ierobežošanai vai pilnīgai atcelšanai. (MFS 2021)

Kāpēc tas ietekmē arī tevi?

Lai gan no eirocentriskā skatupunkta daudziem patīk domāt, ka Covid-19 radītās problēmas beigsies ar sabiedrības vakcinēšanu, tomēr jaunie Covid-19 paveidi ievērojami samazina vakcīnu efektivitāti. Lielākā daļa no Āfrikas un citām attīstības valstīm nevarēs sākt sabiedrības imunizāciju, un šobrīd tikai aptuveni puse no Āfrikas valstīm ir saņēmusi vakcīnas, kas tikai palielina risku, ka radīsies jaunas Covid-19 mutācijas, nemaz nerunājot par citiem pasaules reģioniem. (CNBC 2021) (BBC Africa)

Mūsu nodokļu nauda tika izmantota vakcīnu izstrādē, kas izstrādes procesu paātrināja ievērojami, tomēr rodas jautājums - Vai tas ir pareizi, ka farmācijas korporācijas pēc mūsu līdzekļu izmantošanas vakcīnas izstrādē saņem monopola stāvokli uz tās vakcīnas izstrādi un saņem vairāku miljardu lielu apgrozījumu un peļņu? (BBC 2021)

Turklāt, Latvijas farmaceitiskie uzņēmumi, AS "Olainfarm", AS "Grindeks" un SIA "Pharmidea", aicināja valsti piešķirt finansējumu, lai izveidotu rūpnīcu vakcīnu ražošanai. (LSM 2021) Lai gan mēs neuzskatām, ka svarīga medicīnas infrastruktūra būtu jānodod privātā sektora rokās, tomēr šo trīs uzņēmumu ideja pierāda to, ka, izmantojot atvērtā pirmkoda (open-source) vakcīnu, piegāžu daudzumu varētu palielināt daudzkārtēji, ko būtu iespējams pārdot par pašizmaksu, nevis nodrošināt peļņu korporācijām.

Medijos regulāri tiek rakstīts par to, ka, piemēram, AstraZeneca vakcīnu piegāde ir ievērojami samazināta un piegādās ievērojami mazāk nekā sākotnēji plānots, aizbildinoties, ka ražošanas kapacitāte ir ievērojami zemāka nekā pieprasījums. (France24) Ir nenoliedzami, ka vakcīnu nacionālisms un vairāksolīšana par vakcīnām arī ir daļa no vakcīnu deficīta ne tikai Latvijā, bet arī Globālajos dienvidos, kur jau pašreiz solītais vakcīnu daudzums ir minimāls proporcionāli populācijai. Vakcīnu ražošanas decentralizēšana risinātu arī šo problēmu.

Atvērtā pirmkoda vakcīna tika izstrādāta Somijā jau 2020. gada vidū, tomēr Somijas valdība izvēlējās farmāciju korporāciju vakcīnas, nevis izveidotu infrastruktūru savas vakcīnas ražošanai. (Jacobinmag) Valdību un starptautisko organizāciju finansējumam primāri vajadzēja nonākt atvērtā pirmkoda vakcīnu pētniecībai, nevis lielajām farmācijas korporācijām, kas pašreiz nepārtraukti pārkāpj līgumus un saņem milzīgu peļņu.

Mūsuprāt, vakcīnas, kuras ir izstrādātas, izmantojot nodokļu maksātāju naudu, piemēram, Astra Zeneca ir jāpadara atvērtas visām valstīm, kam ir pietiekama infrastruktūra, lai ražotu lētas un drošas vakcīnas savās valstīs. Tas ne tikai samazinās nevienlīdzību starp reģioniem, bet arī samazinās korporāciju lobija ietekmi uz valstu valdībām. Pašreizējais sadalījums ir ne tikai necilvēcīgs, bet arī tieši veicina apstākļus, kas potenciāli var ievērojami samazināt jau izstrādāto vakcīnu efektivitāti. Tādēļ mēs, Jaunatnes organizācija “Protests”, aicinām Latvijas valdību mainīt pozīciju un atbalstīt vakcīnu patentu atcelšanu, kas mazinātu ievērojamo nevienlīdzību. No Covid-19 pašreiz ir nomiruši aptuveni 3.1 miljoni cilvēku (28.04.2021), tomēr nāves var apturēt tikai vakcīnas. Attīstītās valstis netieši būs atbildīgas par katru papildus nāvi, kuru izraisīs vakcīnu trūkums gan pašiem, gan it īpaši attīstības valstīs.

Avoti:

MFS 2021: https://www.msf.org/countries-obstructing-covid-19-patent-waiver-must-allow-negotiations

CNBC 2021: https://www.cnbc.com/2021/03/05/how-the-different-covid-vaccines-will-handle-variants.html

BBC 2021: https://www.bbc.com/news/world-europe-52525387

BBC Africa: https://www.bbc.com/news/56100076

LSM 2021: https://www.lsm.lv/raksts/zinas/ekonomika/tris-latvijas-farmaceitiskie-uznemumi-ar-valsts-atbalstu-velas-uzbuvet-rupnicu-vakcinu-pret-covid-19-razosanai.a396177/

France24: https://www.france24.com/en/europe/20210314-covid-19-astrazeneca-to-reduce-eu-vaccine-deliveries-following-production-problems

Jacobinmag: https://www.jacobinmag.com/2021/02/finland-vaccine-covid-patent-ip