Veselības inspekcijas rīcība Ņikiforenko lietā ir nepieņemama

27.01.2022 10:17
Protests

Arī Dafne ieradusies atbalstīt pacientu tiesības. Foto: Mārtiņš Ziders (Visas tiesības paturētas)

Iniciatīva Sievietei paveicās un jaunatnes organizācija “Protests” piektdien, 14. janvārī, rīkoja piketu pie Veselības ministrija, lai aicinātu Veselības ministru Danielu Pavļutu nekavējoties atbrīvot no amata Veselības Inspekcijas (VI) vadītāju Anitu Slokenbergu un lai paustu sabiedrības sašutumu par nesodāmību veselības nozarē un pacientu tiesību ignorēšanu.

Pēc piketa pārstāves Maija Krastiņa no iniciatīvas Sievietei paveicās, Baiba Puisīte no jaunatnes organizācijas “Protests” un Zane Pūpola no partijas PROGRESĪVIE tika aicinātas uz tikšanos ar ministra biroja vadītāju Vladislavu Šķēli un komunikācijas padomnieci Lāsmu Binderi.

Sarunā ministra pārstāves informēja, ka ministrs ir pārrunājis ar Slokenbergu notikušos pārkāpumus, un viņa piekrīt, ka VI ir vajadzīgas būtiskas pārmaiņas, un apņēmusies strādāt pie uzlabojumiem. Pret Slokenbergu ierosināta disciplinārlieta, kas tiks pabeigta mēneša laikā. Tās laikā tiks vērtēts arī viņas darbs, taču viņa netiks atbrīvota no darba nekavējoties.

Ministra pārstāves arī norādīja, ka nepieciešamības gadījumā tiks izstrādāti normatīvo aktu grozījumi un tiks pārskatīta Latvijas Ārstu biedrības darbība. Tiks rīkotas vairākas diskusijas ar sabiedrību.

Piketētāju pārstāves apšaubīja iespējamību, ka iestāde fundamentāli varētu mainīties, ja persona, kas tajā strādā un to vada jau ilgstoši, nav mainījusi savu attieksmi, un aicināja ministru rīkoties, lai atjaunotu sabiedrības ticību valsts varai, taisnīgumam, tiesības aizsargājošām iestādēm, sistēmai un arī ārstiem, īpaši pandēmijas laikā. Sabiedrībai ir nepieciešams spēcīgs signāls. ​​Šajā gadījumā runa nav tikai par viena cilvēka bezdarbību, bet valsts sistēmu, kas smagi pievīlusi iedzīvotājus.

Anitas Slokenbergas komentārs medijos tās pašas piektdienas vakarā no jauna radīja pārliecību, ka Slokenbergas kundze nesaprot, cik nopietni ir gan VI pārkāpumi, gan viņas bezdarbība un atkārtotie komentāri.

Ļoti novēlotais VI lūgums prokuratūrai aizliegt Ņikiforenko pildīt amata pienākumus arī drīzāk izskatās pēc Veselības ministrijas spiediena šajā konkrētajā lietā.

Organizācijas turpinās sekot līdzi notikumu attīstībai un, vajadzības gadījumā, atkārtoti prasīt Slokenbergas atstādināšanu. Organizācijas ir apņēmušās uzturēt Ņikiforenko lietu sabiedriskajā dienaskārtībā, lai šādi gadījumi neatkārtotos.