Par vērtīgiem un ilgtspējīgiem svētkiem

22.12.2020 12:47
Protests

ziemassvētkos 

Lai arī Ziemassvētku laiks tradicionāli asociējas ar garīgumu un kopābūšanu ar mīļajiem, nereti mūsdienu cilvēks ir spiests izvēlēties par labu materiālismam. Sabiedrības patērnieciskums diktē, ka dāvanas,attiecīgi-to daudzums un cena kļuvušas par rūpju mēru. Īpaši patērnieciskums skar sociāli mazāk aizsargātas ģimenes, kuru vecāki mēdz justies, ka viņi nav pietiekami labi vecāki, jo nespēj nodrošināt saviem bērniem jaunākās un dārgākās preces. Sevišķi pēc tik grūta gada ir saprotama vēlme iepriecināt sevi un tuviniekus ar pārdomātām dāvanām Ziemassvētkos, taču bieži tērējam vairāk nekā varam atļauties.

Patērnieciskuma kontekstā ir svarīgi pieminēt arī vides un klimata aspektu — kā zināms, lai dzīvotu zaļāk, ir nepieciešams samazināt patērēto resursu apjomu. Svētku laikā tas diemžēl ir daudz grūtāk un tiek nopirkts ļoti daudz dāvanu, no kurām daļa nekad netiek izmantotas. Šogad, kad esam spiesti Ziemassvētkus svinēt šaurā ģimenes lokā, ir vērts aizdomāties, cik daudz no ikgadējiem tēriņiem svētku laikā ir patiešām jēgpilni. Iespējams, jau nākamgad varēsim Ziemassvētkus atzīmēt citādāk — zaļāk, pārdomātāk un ilgtspējīgāk. 

Nepieciešamība pēc garīguma un labiem darbiem, kas no sākta gala ir Ziemassvētku centrā jau īsti nekur nepazūd, šīs vērtības gluži vienkārši vairs netiek noteiktas par prioritāti, bet tās kalpo kā fons visam citam - par labdarības akcijām un aicinājumiem ziedot visvairāk dzirdam tieši šajā laikā, kas neapšaubāmi nāk sociālās nevienlīdzības jautājumu risināšanai par labu. Taču sociālās nevienlīdzības jautājumi ir jārisina sistēmiski, nevis vienu reizi gadā, performatīvi uzliekot atbildību par to līdzcilvēkiem.  

 Šogad mums kolektīvi ir iespēja izskatīt, kas ir mūsu vērtības un lemt par labu veselībai, kopābūšanai, atbildībai par sevi un apkārtējiem, nevis nebeidzamai apdāvināšanai un resursu tērēšanai. Papildus būtu noderīgi apņemties palīdzēt risināt sociālās nevienlīdzības problēmas mūsu kopienā arī pēc Ziemassvētkiem, izvēloties kādu sirdij tuvu labo darbu mērķi.  Izvērtēsim, kā radīt svētkus tā, lai to radītais prieks būtu patiesi vērtīgs un paliktu ar mums ilgāk.


Esmeralda Anstrauta 

Jaunatnes organizācijas "Protests" aktīviste